Savoir vivre – Kαλοί τρόποι στο τραπέζι του φαγητού

Ο καλός σου θέλει να σε βγάλει για φαγητό σε ένα εστιατόριο πολυτελείας, κάτι που δεν κάνει συχνά. Υποψιάζεσαι ότι θέλει να σου κάνει μια επίσημη πρόταση. Η χαρά σου μεγάλη, αλλά και η ανησυχία σου επίσης μιας και δεν γνωρίζεις καλά τους κανόνες savoir vivre για ένα επίσημο τραπέζι. Τόσα πιρούνια, τόσα μαχαίρια και ποτήρια σε μπερδεύουν παρά σε εξυπηρετούν για να φας και το μυαλό σου σκέφτεται συνεχώς πως θα τα χρησιμοποιήσεις σωστά αντί για την πρόταση που θα σου κάνει ο αγαπημένος σου… κάτι που περίμενες καιρό!

Ήρθε η ώρα να γίνεις στους καλούς τρόπους για ένα επίσημο τραπέζι και να κάνεις περήφανο, ακόμα μια φορά, τον μέλλοντα σύζυγό σου, αφού μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλες τις περιστάσεις!

Η προετοιμασία

Αυτή η μέρα είναι ξεχωριστή για το ζευγάρι όσο θα είναι και η μέρα του γάμου σας. Η προετοιμασία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα της ομορφιάς. Μανικιούρ, πεντικιούρ, πίλινγκ προσώπου και σώματος, μάσκα 1-2 ημέρες πριν. Για εκείνη τη μέρα… προσεγμένο μακιγιάζ να αναδεικνύει τη φυσική σου ομορφιά και περιποιημένα μαλλιά, όχι τρελούς κότσους και μαργαριτάρια.. αρκεί να είναι καλοχτενισμένα. Τα ρούχα σου δεν πρέπει να είναι πολύ επίσημα (πχ maxi επίσημο φόρεμα) γιατί δεν πας σε δεξίωση ούτε σε γάμο, αλλά ούτε πας βόλτα στην εξοχή με το τζινάκι σου. Προτιμάς κάτι επίσημο μεν, απλό δε!

Η είσοδός σου στο εστιατόριο

Περιμένεις να σου ανοίξουν την πόρτα του εστιατορίου.Ο καλός σου θα πει “έχουμε κλείσει τραπέζι για 2 άτομα στο όνομα τάδε”… στη συνέχεια θα έρθει ο μετρ να ενημερωθεί για τη θέση σας και θα σας συνοδέψει μέχρι να καθίσετε. Αν ο καλός σου είναι γνώστης του savoir vivre πρέπει να ανοίξει το χέρι δείχνοντάς σου το δρόμο για να έχεις προτεραιότητα κατά τη διαδρομή σας στο τραπέζι και όταν φτάσετε εκεί να τραβήξει την καρέκλα προς τα έξω για να καθίσεις. Εσύ… υπό τις οδηγίες του αγαπημένου σου, περπατάς με σταθερό βήμα, γεμάτο αυτοπεποίθηση αλλά όχι υπεροπτισμό! Αν δε γίνει τίποτα από αυτά αναγκαστικά ακολουθείς και εφαρμόζεις τους κανόνες συμπεριφοράς στο τραπέζι!

Ο ρόλος της …πετσέτας

Με το που καθίσεις, τοποθέτησε στους μηρούς σου την πετσέτα που θα βρεις δίπλα στο πιάτο.
Είτε είναι από χαρτί είτε από λινό, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις διάφορες καταστροφές την ώρα του φαγητού. Προσοχή όμως, δεν είναι χαρτομάντιλο για τη μύτη, ούτε σημαία να κάνεις σήμα στον σερβιτόρο (ούτως ή άλλως δεν πρέπει να το κάνεις εσύ), ούτε σαλιάρα που βάζουν τα μωρά! Η πετσέτα χρησιμεύει κυρίως για να μαζεύεις αδέσποτα ψίχουλα και για να σκουπίζεις τα χείλη και τα δάχτυλά σου πριν πιείς, έτσι ώστε να μη μείνουν τα αποτυπώματά σου στο ποτήρι – μπλιαχ!).

Αν απομακρυνθείς από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος (πχ πάς στην τουαλέτα να φρεσκάρεις το μακιγιάζ σου), άφησε την πετσέτα στην καρέκλα σου για να μην υποχρεωθούν οι υπόλοιποι να βλέπουν τους λεκέδες από τις σάλτσες… ή το κραγιόν σου.
Όταν έχετε τελειώσει με το γεύμα, τη διπλώνεις ώστε η καθαρή της μεριά να είναι προς τα έξω και την τοποθετείς στα αριστερά του πιάτου σου.

Τι ρόλο παίζουν τόσα πιρούνια..

Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα τα μαχαιροπίρουνα από έξω προς τα μέσα. Πχ το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο. Τα κουτάλια και μαχαίρια βρίσκονται στη δεξιά μεριά.

Πιάτα και ποτήρια.

Τα στερεά στ’ αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Δηλαδή, το φλιτζάνι του καφέ, τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού στ’ αριστερά.

Το στήσιμο του σώματος…

Το κορμί σου πρέπει να είναι ίσιο και όχι καμπουριασμένο.  Για να το πετύχεις αυτό, κάθεσαι εξωτερικά στην καρέκλα, χωρίς να ακουμπάς στην πλάτη της, με τα πόδια σταυροπόδι ή τα γόνατα κλειστά. Την ώρα που τρως, οι αγκώνες σου να είναι αρκετά κοντά έως κολλητά στο σώμα σου και όταν σταματήσουν τα χέρια να κινούνται μέχρι να μασήσεις τη μπουκιά σου, πρέπει οι καρποί σου να ακουμπάνε στο τραπέζι.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα μαχαιροπίρουνα..

Δεν κρατάμε το πιρούνι ποτέ με τη χούφτα μας. Αν είσαι δεξιόχειρας κρατάς με το δεξί χέρι το μαχαίρι (με τη λεπίδα προς τα κάτω) και σταθεροποιείς ταυτόχρονα το φαγητό με το πιρούνι, που κρατάς στο αριστερό χέρι (με τα δόντια προς τα κάτω). Το πιρούνι σου πρέπει να κρατάει το κομμάτι που θα κόψεις για να φας. Το κομμάτι αυτό να έχει το μέγεθος της μπουκιάς… όχι να χρειαστεί να ανοίξεις το στόμα σου διάπλατα για να το φας (το στόμα όταν μασάμε παραμένει κλειστό.. εννοείται)! Στη συνέχεια φάε χωρίς να αλλάξεις χέρια. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις ένα φαγητό που είναι “ατίθασο” να το κουμαντάρεις, όπως το ρύζι ή ο αρακάς, δεν απαγορεύεται να αλλάξεις χέρια, δηλαδή να κρατήσεις το πιρούνι με το χέρι το οποίο γράφεις και το μαχαίρι με το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση το μαχαίρι θα σε βοηθήσει να μαζέψεις και σταθεροποιήσεις το φαγητό στο πιρούνι σου χωρίς να χρειάζεται να κυνηγάς τον αρακά όλο το βράδυ!

Αν κάνεις διάλειμμα την ώρα του φαγητού ή απομακρυνθείς από το τραπέζι… Όταν κάνεις διάλειμμα την ώρα του φαγητού (πχ για ένα τσιγάρο) πρέπει να τοποθετήσεις τα μαχαιροπίρουνα έτσι ώστε ο σερβιτόρος να καταλάβει ότι πρόκειται για διάλειμμα και να μην έρθει να μαζέψει τα πιάτα σου νομίζοντας ότι έχεις τελειώσει. Οπότε, βάλε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 παρά 10 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8 και δέκα, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου για να καταλάβει ο σερβιτόρος και η παρέα σου ότι κάνεις διάλειμμα. Ποτέ κατά τη διάρκεια του γεύματος δεν πρέπει τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι.

Το κρασί..

Κάντο όπως οι δοκιμαστές κρασιού!  Κράτησε το ποτήρι από το πόδι, ώστε να μη ζεστάνεις με το χέρι σου το κρασί, μ’ αυτόν τον τρόπο φροντίζουν να διατηρείται η γεύση και η σωστή θερμοκρασία του κρασιού. Αν πρόκειται να το σερβίρεις εσύ, γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση του ποτηριού ή λίγο πριν.

Αυτά που δεν τρώγονται..

Το πώς χειρίζεσαι τα κομμάτια φαγητού που δεν καταπίνονται έχει ένα βασικό κανόνα: πρέπει να βγει από το στόμα σου με τον ίδιο τρόπο που μπήκε! Αν έβαλες μια ελιά στο στόμα σου με το πιρούνι, τότε το κουκούτσι πρέπει να απομακρυνθεί πάλι με το πιρούνι.
Το ψάρι αποτελεί τη μόνη εξαίρεση καθώς τα μικρά κόκαλα πρέπει να απομακρυνθούν με τα δάχτυλα, όχι με το πιρούνι.

 Τελειώσαμε!

Όταν τελειώσετε, τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνά σας στο πλάι μαζί, με τις λαβές να δείχνουν 5 (στο ρολόι) και τις μύτες 11. Αυτό το διακριτικό σημάδι δίνει το σήμα στο σερβιτόρο ότι μπορεί να τα μαζέψει.
Επίσης, τελειώνοντας το φαγητό δεν χρησιμοποιείς οδοντογλυφίδα, ακόμα και αν καλύπτεις το στόμα σου με το χέρι. Πολλά εστιατόρια πολυτελείας έχουν οδοντογλυφίδες στις τουαλέτες. Μόνο εκεί επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσεις. Για να είσαι σίγουρη πάρε κάποιες μαζί σας από το τραπέζι και επισκεφτείτε την τουαλέτα.

10 “εγκλήματα” που αποφεύγεις σε κοινή θέα και ειδικά μπροστά στο αγόρι σου . 

  1. Να σκαλίζεις ένα πιάτο πριν φας. Υποτίθεται σε έχει ενημερώσει για αυτό το τραπέζι, άρα σίγουρα δεν έφαγες πριν 2 ώρες (ελπίζω δηλαδή), οπότε σίγουρα πεινάς. Το να σκαλίζεις το πιάτο σου δείχνεις ότι δεν έχεις και πολύ όρεξη, αλλά βαρεμάρα, κάτι.. που δεν θέλεις να σκεφτεί ο καλός σου! Άσε που αν δε σε ήξερε θα νόμιζε ότι έπεσε σε ανορεξική!
  2. Δεν βγάζεις το κινητό σου από την τσάντα σου με το που καθίσεις στο τραπέζι, αν είναι δυνατόν μην το βγάλεις καθόλου. Έτσι, δείχνεις ότι παίρνεις τον συνομιλητή σου στα σοβαρά.
  3. Να ορμάς για το αλάτι ή για κάποια πιατέλα όταν αυτά δεν βρίσκονται κοντά σας.
  4. Να σερβίρεις στον εαυτό σου μια τεράστια μερίδα από ένα φαγητό που λατρεύεις ή να ψάχνεις για τα κομμάτια που σου αρέσουν πιο πολύ, αφήνοντας ελάχιστο για τους  άλλους.
  5. Αν υπάρχει καθρέφτης στο χώρο και αντανακλάται η εικόνα σου, μην κοιτάζεις συνεχώς τον εαυτό σου. Είναι εκνευριστικό και δείχνει άτομο κομπλεξικό με τικ.   
  6. Να σκαλίζεις τη μύτη σου. Σε όλους έχει τύχει, και όλοι μας το έχουμε κάνει. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να το κάνεις σε δημόσια θέα, ειδικά μπροστά στον καλό σου, ακόμα κι αν πεις τη γνωστή φράση “με τρώει ή μύτη μου”. Τίποτα δεν σε “τρώει”, απλά εσύ “τρώγεσαι” να γίνεις λίγο ρεζίλι!
  7. Να φυσάς τη μύτη σου δυνατά. Το να την φυσάς διακριτικά, δεν είναι κακούργημα, αλλά όταν το φύσημα με τις μύξες ακούγεται ακόμα και σε 2-3 τραπέζια πιο πέρα είναι αηδία.
  8. Να ρεύεσαι. Προσπάθησε να καταπιείς τον αέρα και κράτα διακριτικά το πετσετάκι μπροστά από το στόμα σου (αυτό που έχεις στα πόδια σου).
  9. Να ξύνεσαι μανιωδώς… Όσο κι αν το θες. Το καλύτερο για μια γυναίκα είναι να χαϊδεύει αυτά τα σημεία (πχ χέρια, ώμους, πόδια) μέχρι να περάσει η φαγούρα. Είναι πιο προκλητικό αλλά και γυναικείο όπως και να το κάνεις!
  10. Να πιεις πολύ και να χάσεις τον έλεγχο. Δε θέλεις να βρεθείς στη δύσκολη θέση, αυτός να σου κάνει πρόταση γάμου και εσύ να χασκογελάς σαν να είσαι σε κωμωδία, ούτε να καταπιείς το δαχτυλίδι που έφερε ο σερβιτόρος στο τελευταίο ποτήρι σαμπάνιας.