Τα Διατροφικά Λάθη Μπορούν να Επηρεάσουν την Ψυχική Υγεία

Φάρμακο-όπλο η διατροφή στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μειωμένη ενέργεια η αιτία πολλών συναισθηματικών διαταραχών.

«Σαφώς και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αισιόδοξη ψυχική διάθεση, να βελτιώσει την ενεργητικότητα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης με πιο δυναμικό τρόπο των στρεσσογόνων καταστάσεων. Και αυτά αποτελούν πολύτιμα ‘’όπλα’’ στην αντιμετώπιση μιας συναισθηματικής διαταραχής, όπως είναι η κατάθλιψη».

Αυτό επισημαίνει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και περικλείει στα συμπεράσματά της τη σοβαρότητα του ρόλου της διατροφής, τόσο στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, όσο και στη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος στις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

«Η κατάθλιψη συνδέεται με τη μειωμένη ενέργεια» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Πετροπούλου και ως ακραία απόδειξη αυτού του γεγονότος θεωρεί την επιθυμία πασχόντων από κατάθλιψη να επιθυμούν να καταναλώσουν εύκολες και μαλακές τροφές, όπως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, κρουασάν, σοκολάτα, ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια μάσησης, όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό και παράξενο.

Τα πέντε ισορροπημένα γεύματα ημερησίως και ο σωστός συνδυασμός τροφών που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς ελλείψεις ή διαιτητικές πρακτικές επικίνδυνες για την υγεία, μπορεί σε συνδυασμό με τη θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση και να αποτελέσουν «ασπίδα» στην κατάθλιψη ή σε κάποια άλλη συναισθηματική διαταραχή.
«Είναι σημαντικό», συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, πως «τελικά η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο σωματικές ασθένειες, αλλά ‘’επεμβαίνει’’ αποφασιστικά και στη διαμόρφωση της ψυχικής ισορροπίας και της συναισθηματικής επάρκειας».

Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια,
M.D Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών