Φτιάξε το δικό σου σπιτικό scrub για μεταξένιο δέρμα!

Ευαίσθητη επιδερµίδα: Βρόμη και χαμομήλι
Το χαμομήλι και η καλέντουλα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι τόσο απαλά, που ενδείκνυνται ακόμα και για την περιποίηση των βρεφών. Η βρόμη είναι υποαλλεργική και περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την άμυνα του δέρματος. Τέλος, το γιαούρτι, χάρη στο γαλακτικό οξύ και το α-υδροξύ, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ξεμπλοκάρει τους πόρους, χωρίς όμως να διαταράσσει το pH του δέρματος.Τι χρειάζεστε:

  • 8 κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι
  • 2 κουταλιές βρόμη
  • 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας
  • 2 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα

Προετοιμασία και εφαρμογή
Αν έχετε τάσεις ευαισθησίας, αποφύγετε το τρίψιμο, για να μην προκαλέσετε κάποιον ερεθισμό. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να φτιάξετε αυτήν την ανακουφιστική μάσκα ανανέωσης, η οποία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο χωρίς τριβή: Αρχικά, βάλτε το χαμομήλι και τη βρόμη στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και έπειτα ανακατέψτε τα με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώστε τη μάσκα για 5΄ στο πρόσωπό σας και αφού στεγνώσει, αφαιρέστε τη με χλιαρό νερό και ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα. Θα παρασύρει μαζί της νεκρά κύτταρα, σκόνη και σμήγμα και το πρόσωπό σας θα λάμπει από υγεία χωρίς ίχνος κοκκινίλας.

Κατά της κυτταρίτιδας: Χοντρό αλάτι και γκρέιπφρουτ
Κάνει το δέρμα απαλό και το προετοιμάζει για να δεχθεί σε βάθος τα υπόλοιπα συστατικά. Ο λόγος για το χοντρό, ιωδιούχο αλάτι. Το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ ρυθμίζει τη λέμφο και την κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας, ενώ το σησαμέλαιο αναζωογονεί το δέρμα. Ωστόσο, προσέξτε: Μη χρησιμοποιείτε το μείγμα σε ερεθισμένο δέρμα, γιατί το ιώδιο που περιέχει το χοντρό αλάτι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Τι χρειάζεστε:

  • 3 χούφτες χοντρό αλάτι
  • 4 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

Προετοιμασία και εφαρμογή
Ανακατέψτε όλα τα υλικά και εφαρμόστε το μείγμα σε νωπό δέρμα. Κάντε μασάζ με μεγάλες, κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τους αστραγάλους προς τους γοφούς και την κοιλιά. Επιμείνετε στα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη (π.χ. στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς), ενώ όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως στην κοιλιά, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι πιο απαλές. Αν σας περισσέψει ποσότητα, μην την πετάξετε. Φυλάξτε τη σε ένα γυάλινο δοχείο, σαν αυτό της μαρμελάδας, και κλείστε το καλά.

Tips

  • Η καλύτερη ώρα για απολέπιση είναι το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο.
  • Τα scrub εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό δέρμα.

Πολύ ξηρή επιδερµίδα: Ελαιόλαδο και λευκή ζάχαρη
Μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη είναι μία από τις πηγές του γλυκολικού οξέος, ενός από τα ισχυρότερα και ταυτόχρονα μικρότερα σε μέγεθος (μοριακό βάρος) AHAs, που διεισδύει πιο εύκολα στο δέρμα και διεγείρει τη διαδικασία της φυσικής, ήπιας απολέπισης. Η κάψουλα βιταμίνης C, την οποία θα βρείτε στα φαρμακεία, ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και κάνει το χρώμα του δέρματος πιο φωτεινό και ομοιόμορφο. Όσο για το πλούσιο σε βιταμίνες και πολυφαινόλες ελαιόλαδο, είναι γνωστό πως καταπολεμά την οξείδωση, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση και στην καταπολέμηση των ρυτίδων, ενώ διατηρεί την υγρασία του δέρματος σταθερή.

Τι χρειάζεστε:

  • 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (ιδανικά βιολογική)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα)
  • 1 κάψουλα βιταμίνης C

Προετοιμασία και εφαρμογή
Σπάστε την κάψουλα και αδειάστε το περιεχόμενό της σε ένα μπολ. Έπειτα ανακατέψτε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, βάλτε λίγη ποσότητα στην παλάμη σας και κάντε απαλό μασάζ για περίπου 1΄ (όχι παραπάνω, γιατί η ξηρή επιδερμίδα δεν είναι πολύ ανθεκτική σε ερεθισμούς). Στη συνέχεια, αφήστε το για 3-4΄ στο πρόσωπο μέχρι να στεγνώσει. Καθώς το απολεπιστικό στεγνώνει, θα νιώσετε ένα τράβηγμα, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί και σαν μάσκα. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Η συνταγή αυτή μπορεί εξίσου θαυμάσια να εφαρμοστεί και στο σώμα.

Λιπαρή επιδερµίδα: Λεβάντα και πράσινο τσάι
Αυτό που χρειάζεστε πάνω απ’ όλα είναι ήπια συστατικά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα από τη σκόνη και το σμήγμα, που είναι η αιτία για τα μαύρα στίγματα, και ταυτόχρονα να καταπολεμούν τα βακτηρίδια. Έτσι, το πράσινο τσάι είναι ιδανικό γι’ αυτήν την περίπτωση, όπως και τα άνθη της λεβάντας, τα οποία, καθώς τρίβονται πάνω στην επιδερμίδα, απελευθερώνουν σταδιακά το αντισηπτικό αιθέριο έλαιό τους. Επίσης, το εξαιρετικά θρεπτικό μέλι μην το φοβηθείτε καθόλου αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, γιατί μαζί με μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού είναι ο καλύτερος αντιβακτηριδιακός και αντιοξειδωτικός συνδυασμός που καταπολεμά τα σπυράκια.

Τι χρειάζεστε:

  • 1 κουταλιά φύλλα πράσινου τσαγιού
  • 1 κουταλιά άνθη λεβάντας
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλιά μηλόξιδο ή λεμόνι

Προετοιμασία και εφαρμογή
Για να μην τραυματίσουν την επιδερμίδα σας τα άνθη λεβάντας και τα φύλλα του τσαγιού, βάλτε τα πρώτα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Μετά αναμείξτε τη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Στη συνέχεια, απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό σε παχύ στρώμα και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις και με φορά από το κέντρο του προσώπου προς τους κροτάφους. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Το δέρμα σας θα καθαρίσει σε βάθος και ο τόνος του προσώπου θα γίνει πιο λαμπερός.

Για τα τραχιά σηµεία: Μαύρη ζάχαρη και βούτυρο κακάο
Αυτή η συνταγή φτιάχνεται στο πι και φι και κάνει εξαιρετική δουλειά στις περιοχές με σκληρύνσεις. Οι χοντροί κόκκοι της μαύρης ζάχαρης απομακρύνουν εύκολα τα νεκρά κύτταρα, ενώ το φυτικό βούτυρο, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες και λιπίδια, μαλακώνει και θρέφει σε βάθος τις πιο ξηρές περιοχές του σώματος. Το βούτυρο κακάο ή το καριτέ μπορείτε να τα βρείτε ή να τα παραγγείλετε σε μεγάλα φαρμακεία. Εφαρμόστε το μείγμα σε φτέρνες, πέλματα, γόνατα και αγκώνες και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Τι χρειάζεστε:

  • 1½ κουταλιά μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο (κατά προτίμηση κακάο ή καριτέ)
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο με αντισηπτικές ιδιότητες (π.χ. λεβάντα, δεντρολίβανο, μέντα κ.ά.)

Προετοιμασία και εφαρμογή
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, το απλώνετε στα επίμαχα σημεία και κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα. Από το πρώτο λεπτό θα νιώσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει να μαλακώνει, ωστόσο συνεχίστε το τρίψιμο για περίπου 5-7΄. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε με νερό, ζεστό κατά προτίμηση, το οποίο θα μαλακώσει ακόμα περισσότερο το δέρμα σας. (Έξτρα συμβουλή: Για να διατηρείτε απαλές τις φτέρνες και τα πέλματά σας περισσότερο χρόνο, απλώνετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε μια ενυδατική κρέμα και φοράτε βαμβακερές κάλτσες.)

Tips

  • Μετά τη διαδικασία, βάλτε ενυδατική κρέμα, για να διατηρήσετε ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.
  • Η συχνότητα της απολέπισης εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας. Αν έχετε ξηρή ή ευαίσθητη, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις δύο φορές την εβδομάδα.