Το πιο απλό tip για να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε ένα γραφείο

Αύξηση Παραγωγικότητας σε γραφείο

Η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να επιτευχθεί με έναν απλούστατο και ταυτόχρονα, ευεργετικό για την υγεία τους τρόπο: επιτρέποντάς τους να στέκονται στο γραφείο.

Στην ταινία The Intern, η Anne Hathaway, η οποία υποδυόταν τον ρόλο του αφεντικού, κυκλοφορούσε στα γραφεία της με ποδήλατο, ενώ είχε απορρίψει το κλασικό εταιρικό προφίλ και άφηνε τους υπαλλήλους και τους συναδέλφους της, να κινούνται όπως επιθυμούν στον χώρο της δουλειάς.

Παρομοίως, στην πραγματική ζωή, όλο και περισσότεροι ειδικοί συνιστούν στους εργοδότες να υιοθετήσουν μία νέα κουλτούρα στον εργασιακό χώρο, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που περνούν καθήμενοι οι εργαζόμενοι, καθότι η καθιστική ζωή συνδέεται με μεγάλους κινδύνους για την υγεία.

Και τώρα, μία νέα μελέτη, προσθέτει έναν ακόμα λόγο για να στραφούν οι επιχειρήσεις σε εναλλακτικές λύσεις οργάνωσης των γραφείων τους.

Πρόκειται, ειδικότερα, για έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M, η οποία διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση γραφείων τα οποία επιτρέπουν στους εργαζόμενους να στέκονται ή να κάθονται κατά βούληση εν ώρα εργασίας, αντί των παραδοσιακών, συνδέεται με αύξηση της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors, οι ερευνητές παρακολούθησαν 167 εργαζόμενους σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, χωρισμένους σε δύο ομάδες, για περίοδο έξι μηνών.

Στα μέλη της μίας ομάδας δόθηκαν γραφεία τα οποία μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε ο εργαζόμενος να κάθεται ή να στέκεται την ώρα της δουλειάς, ενώ τα μέλη της δεύτερης παρέμειναν σε παραδοσιακά γραφεία, με μοναδική επιλογή την καθιστή θέση. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν εργαζόμενοι από δύο διαφορετικά τμήματα, με διαφορετικά καθήκοντα.

Αναλύοντας* τα αποτελέσματα της δουλειάς κάθε εργαζόμενου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία που τους επέτρεπαν να δουλέψουν όρθιοι, ανεξαρτήτως καθηκόντων, ήταν περίπου κατά 45% πιο παραγωγικοί σε καθημερινή βάση, σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε παραδοσιακά γραφεία.

Το πιο απλό tip για να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε ένα γραφείο
Businesswomen working together

Επιπλέον, σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση, διαπιστώθηκε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων της ομάδας με τα μεταβαλλόμενης θέσης γραφεία αυξανόταν σημαντικά περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου. Συγκεκριμένα, η αύξηση παραγωγικότητάς τους ήταν περίπου 23% τον πρώτο μήνα και αυξανόμενη σταδιακά από τον επόμενο, έφτασε το 53% κατά τη διάρκεια του 6μήνου.

Παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι προφανώς ευνοϊκή για την επιχείρηση, παρατηρήθηκε ακόμα μία φορά σε αυτήν τη μελέτη, ότι η συχνότερη εναλλαγή από καθιστή σε όρθια θέση μπορεί να βελτιώσει και την υγεία των εργαζομένων.

Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων στη μελέτη οι οποίοι δούλεψαν κατά τη διάρκειά της σε γραφεία που έδιναν τη δυνατότητα όρθιας εργασίας, δήλωσαν ότι βίωναν κατά συνέπεια, λιγότερη δυσφορία και πόνους στο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα οφέλη στη σωματική τους υγεία ήταν ένας παράγοντας που τους επέτρεψε σταδιακά να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

https://www.womanoclock.gr/2017/03/11-synhtheies-paragwgikothtas.html

Υπολογίζουν, πάντως, ότι αυτού του είδους η εναλλακτική εργασία έχει και άλλα οφέλη πέραν των σωματικών, όπως η ενίσχυση της απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών και διεξάγουν ήδη έρευνες προκειμένου να ελέγξουν αυτήν την υπόθεση.

Έως τότε, όπως δήλωσε ο καθηγητής του Texas A&M και εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Mark Benden, σε δελτίο τύπου, η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως αυτή η δουλειά θα δείξει στις επιχειρήσεις ότι το κόστος που θα επωμιστούν για την αντικατάσταση γραφείων, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων -των οποίων παράλληλα θα βελτιωθεί η υγεία.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι πρωτοποριακή, καθώς η μέτρηση της παραγωγικότητας των συμμετεχόντων έγινε με απολύτως αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Συγκεκριμένα, μετρούνταν πόσες επιτυχημένες κλήσεις συμπλήρωνε κάθε εργαζόμενος με πελάτες μέσα στην ημέρα.