Ρατατούιγ το Ελληνικό Μπριάμ που έγινε Ταινία!! η Τέλεια Συνταγή της Ντορίτας

Στη Νότια Γαλλία το λένε ρατατούιγ και στην Ελλάδα μπριάμ. Ένα πολύ νόστιμο φαγητό και δεν είναι καθόλου τυχαίο που έγινε ταινία!! Μόλις το βγάλετε ζεστό-ζεστό απ’το φούρνο, βάλτε πάνω λίγη φρέσκια μοτσαρέλα ή κατίκι και απογειώστε τη γεύση στον ουρανίσκο σας!!

  • Υλικά:
  • 1 κίτρινες πιπεριές
  • 1 κόκκινη
  • 1 πράσινη
  • 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα κολοκύθια
  • 2 μεγάλα γλυκοκολοκύθια
  • 1 ντοματάκι κονκασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • Φύλλα βασιλικού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1μιση κ.γ ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε μία νόστιμη σάλτσα ντομάτας με σκόρδο, κρεμμύδι και μυρωδικά. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο και το κονκασέ αφού το έχουμε περάσει από το μπλέντερ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό προαιρετικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μικρές-λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες. Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε πρώτα τη φρεσκομαγειρεμένη σάλτσα (κρατάμε λίγο για το τέλος), από πάνω τοποθετούμε σε στρώσεις τα λαχανικά αναλλάξ, για να δώσουμε χρώμα και για να υπάρχει εναλλαγή γεύσεων. π.χ μία φέτα κολοκυθάκι, μία μελιτζάνα, μία κολοκύθα γλυκιά και τις πιπεριές ενδιάμεσα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο από πάνω και με ότι σάλτσα μας περίσσεψε αλείφουμε τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε είτε με φρέσκο βασιλικό, είτε με μαιντανό ή άνιθο (ότι σας αρέσει). Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την πιέζουμε λίγο να πατήσει στη σάλτσα για να κολλήσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω στους 160 για 45-50 λεπτά

Οι ποσότητες αυτές είναι τόσες για να γίνει ένα μεσαίο πυρέξ, αν θέλετε προσθέστε ή αφαιρέστε ανάλογα με το σκεύος.