Πως να Πλύνετε Σωστά τα Μάλλινα Ρούχα

Πως να Πλύνετε Σωστά τα Μάλλινα Ρούχα

Το μάλλινα ρούχα και γενικά τα μάλλινα υφάσματα δεν χρειάζονται συχνά πλύσιμο γιατί το υλικό τους απωθεί τη βρωμιά και επίσης διαθέτουν μια αντιστατική ιδιότητα που τα βοηθάει να μην απορροφούν σκόνες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να λερωθεί, αλλά πως είναι πιο δύσκολο να λερωθεί και να απορροφήσει λεκέδες από άλλα πιο ευαίσθητα υφάσματα.

1-2 φορές πλύσιμο τη σεζόν είναι αρκετές για τα μάλλινα ρούχα και επειδή το μαλλί έχει ευαίσθητες ίνες θα πρέπει πάντα να το φροντίζετε ιδιαίτερα με το σωστή διαδικασία πλυσίματος

Διαβάστε επίσης: Πως να Πλέξετε μία μεγάλη Μάλλινη Κουβέρτα χωρίς Βελόνες

Δείτε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορείτε να πλύνετε, να στεγνώσετε, να σιδερώσετε και να αποθηκεύσετε τα μάλλινα ρούχα και υφάσματα σύμφωνα με τις συμβουλές του Σπύρου Σούλη

ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  • Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό όταν πλένετε μάλλινα, αφού κάνει τις χρωστικές να τρέχουν και φθείρει τις ίνες του μαλλιού. Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία άνετη στην αφή.
  •  Μην αφήνετε το νερό να πέφτει κατευθείαν στα μάλλινα, αφού έτσι μπορεί να χαλάσουν οι ίνες.

ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΝΑ ΡΟΥΧΑ:

    1. Ειδική βούρτσα Υπάρχουν ειδικές βούρτσες στο εμπόριο που είναι κατάλληλες για μάλλινα ρούχα. Χρησιμοποιήστε τις τακτικά για να απομακρύνετε από τα ρούχα και τα αξεσουάρ σας σκόνες και βρομιές που ίσως έχουν συσσωρευτεί. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις βούρτσες σε καταστήματα με είδη σπιτιού.
    2. Πλύσιμο Το πλύσιμο των μάλλινων ρούχων θέλει προσοχή γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μαζέψουν ή να ξεχειλώσουν. Θα πρέπει λοιπόν να πλύνετε τα μάλλινά σας στο χέρι. Γεμίστε μια λεκάνη με κρύο (προς χλιαρό) νερό και προσθέστε απορρυπαντικό. Το κατάλληλο απορρυπαντικό για τα μάλλινα υφάσματα είναι το σαμπουάν του μωρού σας. Πιέστε τα μάλλινα ρούχα σας μέσα στη λεκάνη χωρίς όμως να τα τρίβετε. Αφήστε τα μέσα στη λεκάνη για 5 λεπτά και στη συνέχεια μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με φρέσκο νερό αν κάποιος λεκές επιμένει.
    3. Ξέπλυμα Μόλις τα μάλλινα ρούχα σας καθαρίσουν βγάλτε τα από τη λεκάνη, αδειάστε το νερό και ξαναγεμίστε με φρέσκο νερό. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε το νερό που θα βάλετε να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το νερό που είχατε βάλει προηγουμένως στη λεκάνη σας. Πιέστε τα μάλλινα ρούχα μέσα στο νερό για να διαλυθεί η σαπουνάδα. Επαναλάβετε εάν χρειαστεί και στο τέλος αδειάστε τη λεκάνη και πιέστε τα ρούχα για να φύγει το πολύ νερό.

Πως να Πλύνετε Σωστά τα Μάλλινα Ρούχα

ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟ

  1. Στέγνωμα Το στέγνωμα των μάλλινων ρούχων είναι επίσης πολύ σημαντική υπόθεση. Μην κρεμάτε ποτέ τα μάλλινα ρούχα σας ενώ είναι βρεγμένα. Απλώστε τα οριζοντίως στην απλώστρα (ιδανικά στην αρχή πάνω σε πετσέτες) για να στεγνώσουν χωρίς να ξεχειλώσουν. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Μπορεί να χρειαστούν έως και 2 μέρες για το στέγνωμα αλλά με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι πως τα ρούχα σας δεν θα χάσουν το σχήμα τους.
  2. Σίδερο Πολλά μάλλινα ρούχα δε χρειάζονται σιδέρωμα, αλλά τα πολύ μαλακά υφάσματα δείχνουν καλύτερα αν μπουν σε πρέσα. Χρησιμοποιείτε πάντα ατμό. Αν δεν έχετε σίδερο ατμού, βάζετε ένα καθαρό, νωπό πανί πάνω στο ρούχο. Μη σιδερώνετε τα ρούχα υγρά, αλλά περιμένετε να στεγνώσουν ή να κοντεύουν να στεγνώσουν.
    Γυρίστε το μάλλινο από τη μέσα πλευρά για να το σιδερώσετε και μην το σιδερώνετε κουνώντας το χέρι σας δεξιά και αριστερά (όπως κάνετε με άλλα ρούχα) αλλά απλά πιέζοντας σε διάφορα σημεία το ρούχο σας.
  3. Αποθήκευση Πριν αποθηκεύσετε τα μάλλινά σας θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως είναι καθαρά και στεγνά. Βάλτε τα σε σακούλες αποθήκευσης ρούχων (κενού αέρος) και προσθέστε ναφθαλίνη. Προσέξτε να μην είναι σε άμεση επαφή η ναφθαλίνη με τα ρούχα σας.

Προσοχή Μην κρεμάτε ποτέ τα μάλλινα σε κρεμάστρες γιατί ξεχειλώνουν πολύ εύκολα.

Έξτρα tips

  • Μην τρίβετε τα μάλλινα στο πλύσιμο γιατί χαλάνε.
  • Βγάλτε τοπικούς λεκέδες χρησιμοποιώντας λίγο ξίδι και στη συνέχεια πλένοντάς τα ρούχα σε κρύο νερό.
  • Μην στεγνώνετε ποτέ τα μάλλινα ρούχα σας απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Αν το κάνετε θα ξεθωριάσουν.
1 Comment

Comments are closed