Η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων ευνοεί τα νοσήματα του σεξ

Η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων ευνοεί τα νοσήματα του σεξ

Οι άνθρωποι που κάνουν αποτρίχωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 7.500 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσαν πως όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες με ξύρισμα, κερί ή ψαλιδάκι είχαν κατά μέσον όρο 80% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χλαμύδια, έρπη των γεννητικών οργάνων ή άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Μάλιστα για δύο από αυτά τα νοσήματα, τα χλαμύδια και τον έρπη, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους εθελοντές έκαναν συχνότερα και πιο έντονη αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα.

Τα ευρήματα αυτά ίσως υποδηλώνουν ότι η αποτρίχωση προκαλεί «μικρορρήξεις» στο δέρμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο βακτηρίων και ιών, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections, στη μελέτη συμμετείχαν 7.580 εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών, το 74% εκ των οποίων (το 66% των ανδρών και το 84% των γυναικών) ανέφεραν ότι έκαναν αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες: σε όσους αφαιρούσαν όλες τις τρίχες από την περιοχή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σε όσους έκοβαν λίγο τις τρίχες της περιοχής κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα, σε όσους έκαναν μερική αποτρίχωση σπανίως και σε όσους δεν έκαναν ποτέ αποτρίχωση.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αποτρίχωσης ήταν με ηλεκτρική μηχανή για τους άνδρες και με απλό ξυραφάκι για τις γυναίκες, ενώ ένας στους πέντε και στα δύο φύλα έκοβε τις τρίχες με ψαλιδάκι.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για μόλυνση με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως την ηλικία και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτρίχωση σχετιζόταν θετικά με το ατομικό ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.

Ειδικά οι πιθανότητες δερματικού σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ήταν 2,6 φορές περισσότερες σε όσους έκαναν σποραδική αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων, αλλά 4,4 φορές περισσότερες σε όσους έκαναν συχνά αποτρίχωση, σε σύγκριση με τις πιθανότητες όσων δεν έκαναν αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων.

Συνολικά, απ’ όσους έκαναν αποτρίχωση μία φορά το μήνα ή σπανιότερα, το 14% έπασχε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και απ’ όσους έκαναν αποτρίχωση κάθε μέρα ή εβδομάδα το 18%. Ωστόσο απ’ όσους δεν έκαναν αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων, μόνο το 8% έπασχαν από τέτοιου είδους νόσημα.

Τα νοσήματα που καταγράφηκαν ήταν έρπης, σύφιλη, κονδυλώματα, χλαμύδια, HIV/AIDS, βλεννόρροια και μολυσματική τέρμινθος (είναι μία μόλυνση του δέρματος).

Το μοναδικό καλό νέο ήταν πως όσοι εθελοντές έκαναν αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα είχαν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψείρες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Διαβάστε επίσης: Αποτρίχωση με Κλωστή – Κάντο Μόνη σου

Πηγή : tanea.gr