Πως Αποξηραινω Φρουτα στο Σπίτι

Αυτό το άρθρο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τι θα σας μάθω πως αποξηραινω φρουτα.. Πλένουμε καλά με κρύο νερό τα φρούτα που θέλουμε να αποξηράνουμε και κόβουμε χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κουζίνας, κάθε φρούτο σε ροδέλες ίδιου πάχους για να αποξηρανθούν όλα ομοιόμορφα και τα σκουπίζουμε για να στεγνώσουν. Αφαιρούμε τυχόν σπόρους, πυρήνες, κουκούτσια, τη φλούδα σε μερικά φρούτα αν θέλουμε κλπ.

Για να βοηθήσουμε τα φρούτα να διατηρήσουν όσο περισσότερο γίνεται το χρώμα τους, τα μουλιάζουμε σε χυμό λεμονιού. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και κρύο νερό σε αναλογία 1/1  (π.χ 1 κούπα λεμόνι και 1 νερό)  και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

Πως Αποξηραινω Φρουτα

πως αποξηραινω φρουτα-1-jpgΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 140-150 βαθμούς και απλώνουμε τα φρούτα στη σχάρα, αφήνοντας κενό για να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Ψήνουμε αρκετές ώρες στον αέρα στους 60-80 βαθμούς(αναλόγως την απόδοση της κουζίνας) για να τα αφυδατώσουμε. Επειδή κάθε φρούτο έχει διαφορετικό χρόνο ψησίματος, φτιάξαμε ένα πινακάκι που όπως θα δείτε παρακάτω θα σας βοηθήσει αρκετά. Κάθε μία ώρα αναποδογυρίζουμε τα φρούτα μας. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν γίνει ευλύγιστα και εντελώς στεγνά.

%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%be%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%89-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1-2

Αποθήκευση:

Αφού ετοιμαστούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία. Τις πρώτες 4-5 ημέρες δεν τα κλείνουμε, έτσι ώστε αν υπάρχει υγρασία να μπορεί να βγει. Ανακινήστε το δοχείο κάθε μέρα για να μετακινήσετε τα φρούτα. Μετά τις 4 ημέρες, αποθηκεύστε τα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα και διατηρήστε τα 8-12 μήνες.

Πως να Φτιάξεις Σπιτικό Σαπούνι