Ποιο Πρόσωπο να Φορέσω Σήμερα;

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε και ένα άλλο πρόσωπο, αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως είμαστε διπρόσωποι (με την κακή έννοια), απλά πολλές φορές το χρησιμοποιούμε επειδή φοβόμαστε να δείξουμε αυτά που νιώθουμε ή αυτό που πραγματικά είμαστε και οι λόγοι είναι απλοί. Σκέψου να είναι η πρώτη σου μέρα στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή κάπου αλλού και αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις να αποτυπώνονταν στο πρόσωπό σου. Ο θυμός, το άγχος, η αγωνία, ο φόβος, σίγουρα θα αισθανόσουν πολύ αμήχανα και εσύ και οι άλλοι γύρω σου.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αναγκαζόμαστε πριν βγούμε από το σπίτι, να φορέσουμε την “καλή” μας μάσκα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ημέρας και των άλλων και μέχρι κάποιο σημείο θεωρείται φυσιολογικό. Ένα απαιτητικό αφεντικό ή ένας αυστηρός καθηγητής σίγουρα δεν θέλεις να ξέρει πόσο πολύ βαριέσαι σήμερα, όλοι ξέρουμε τις συνέπειες. Το αγόρι σου δεν θέλεις να ξέρει, τα νεύρα που έχεις, κάθε φορά που δεν σου σηκώνει το τηλέφωνο. Η κυρία που είναι μπροστά σου στο ταμείο και φλυαρεί, σίγουρα δεν θέλεις να ξέρει τι της έχεις σούρει. Και όλα κυλάνε κάπως έτσι. Τι γίνεται όμως με μας, με αυτό που πραγματικά νιώθουμε? Σιγά, σιγά καταλήγουμε να λέμε ψέμματα ακόμα και στον ίδιο μας το εαυτό, με αποτέλεσμα να “θάβουμε” αυτά που πραγματικά αισθανόμαστε.

Ας είμαστε ειλικρινείς

Με τον εαυτό μας: Μην ξεχνάτε να βγάλετε τη μάσκα όταν μπείτε στο σπίτι, το βασικότερο όλων είναι να είσαι ειλικρινής με σένα. Αφιέρωσε 1-2 φορές την εβδομάδα λίγο χρόνο στον εαυτό σου, για να κάνεις τον απολογισμό σου και να μάθεις πως πραγματικά νιώθεις.

Βγάλε τη μάσκα στην οικογένεια σου. Δεν χρειάζεται να κρύβεσαι από την οικογένεια σου (άσε που η μαμά τα ξέρει όλα), οι γονείς, τα αδέρφια και όποιους άλλους θεωρείς εσύ οικογένεια, θα πρέπει να ξέρουν πως νιώθεις ώστε να είναι κοντά σου και να μπορούν να σε βοηθήσουν.

Με τους φίλους. Μπορεί τους γονείς να μην τους επέλεξες εσύ, αλλά τους φίλους σου ναι, αφού πρώτα τους τσέκαρες. Οπότε άσε τις δικαιολογίες και άστους να σε γνωρίσουν καλύτερα. Εντάξει ο φόβος της απόρριψης πάντα υπάρχει αλλά… ξεπέρασέ τον. Οι φίλοι είναι η κληρονομιά μας και γιαυτό θα πρέπει να βλέπουν αυτό που πραγματικά είσαι.

Με το σύντροφο σου. Η αληθινή σχέση πρέπει να στηρίζεται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, αλλιώς θα ξεφουσκώσει γρήγορα. Μάθε να δείχνεις τα αισθήματα σου χωρίς να φοβάσαι αν θα πληγωθείς, αυτός που θα τα εκτιμήσει και θα μείνει δίπλα σου, θα αξίζει πραγματικά, οπότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.