3 Κακές συνήθειες που Πρέπει να Αποφύγεις στο Επόμενο Γεύμα σου!

…για εύκολη πεψη και καλύτερο μεταβολισμό!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να μην μπορούμε εύκολα να χωνέψουμε. Επίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά από ένα όχι και τόσο ελαφρύ γεύμα να αισθανόμαστε φουσκωμένοι, πιο αργοί, κουρασμένοι και με τάση υπνηλίας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτά συμβαίνουν ακόμα κι όταν προσέχουμε τη διατροφή μας? Αν αυτό συμβαίνει συχνά τότε το πιο πιθανό είναι αυτή η ατονία, κούραση, δυσκολη πεψη, να οφείλονται απλά σε κακές συνήθειες κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Δες ποιες είναι αυτές οι 3 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις στα επόμενα γεύματά σου.

Κακή Συνήθεια Νο1: Πίνεις πολύ νερό ή υγρά κατά τη διάρκεια του Φαγητού. Αυτό είναι μία από τις κακές συνήθειες η οποία δεν βοηθάει καθόλου την πέψη και τον μεταβολισμό. Αντιθέτως, σε κάνει να νιώθεις πρήξιμο και έντονη δυσπεψία. Όταν το φαγητό κατεβαίνει στο στομάχι εκκρίνονται οξέα τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία τροφίμων, διότι διασπούν τα μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού σε μικρότερα, οπότε αν πίνεις νερό, αραιώνεις αυτό το οξύ επιβραδύνοντας ή καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία του. Είναι προτιμότερο να πίνεις υγρά 10 λεπτά πριν τα γεύματα και 10 λεπτά μετά.

3 Κακές συνηθειες που προκαλούν δυσκολη πεψη και κολλάνε τον μεταβολισμό
Κακή Συνήθεια Νο2: Πίνεις κρύο νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το παγωμένο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που έτσι εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες. Το κρύο νερό στερεοποιεί τα λίπη καθιστώντας αδύνατη την πέψη τους και προκαλεί τον οργανισμό μας να ξοδέψει την ενέργειά του στο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του αντί να κάνει την πέψη. Για εύκολη πέψη και ισχυρό μεταβολισμό το καλύτερο είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό) με λεμόνι, 5 λεπτά πριν το γεύμα.

Κακή Συνήθεια Νο3: Συνδυάζεις ταυτόχρονα άμυλο και πρωτεΐνη και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Εντάξει αυτό έτσι κι αλλιώς το ξέρεις ότι δε βοηθάει καθόλου στον μεταβολισμό και τη διατροφή σου! Μπρίζολα με πατάτες ή μακαρόνια και ένα ζουμερό burger με μπόλικο ψωμί και πατάτες είναι η ατέλειωτη απόλαυση. Όμως, εκτός από την παχυντική δράση αυτού του τύπου γεύματος, αυτός ο συνδυασμός πρέπει να ξέρεις ότι προκαλεί δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τα οποία οφείλονται στην πρωτεΐνη που έχει βραδύτερο ρυθμό πέψης.

Η πέψη των αμύλων (υδατανθράκων) ξεκινά στο στόμα παρουσία του ενζύμου αμυλάση, το οποίο παράγεται από τους σιελογόνες αδένες. Αντίθετα, η πέψη των πρωτεϊνών ξεκινά στο κάτω μέρος του στομάχου παρουσία υδροχλωρικού οξέος και του ενζύμου πεψίνη. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε ότι, όταν συναντηθούν, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, άμυλα και πρωτεΐνες, τότε το πεπτικό σύστημα «τα παίζει». Κανένα από τα 2 τρόφιμα δεν χωνεύεται σωστά

3 Κακές συνηθειες που προκαλούν δυσκολη πεψη και κολλάνε τον μεταβολισμό
Τι να πρωτοκάνει το καημένο; Με ποια διαδικασία πέψης να ασχοληθεί πρώτα; Η διαδικασία της πέψης που λαμβάνει χώρα (εν αγνοία σου) συνεχίζεται με κόστος πρώτα στη διαθέσιμη ενέργεια σου. Η επιβράδυνση της πέψης των αμύλων (υδατανθράκων) προκαλεί τη ζύμωσή τους με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αλκοόλ. Γι αυτό όπως θα έχεις αντιληφθεί, αισθάνεσαι κουρασμένος και νωχελικός μετά από ένα τέτοιο λουκούλειο γεύμα. Το μόνο που θέλεις είναι να απλώσεις το κορμί σου ή να κοιμηθείς. Αέρια, δυσπεψία, ξινίλες, ρεψίματα, τυμπανισμό, πονοκεφάλους, υπέρμετρη δίψα οφείλονται σε ένα τέτοιο γεύμα.
Αν συνεχίζεις αυτή τη λανθασμένη τακτική του συνδυασμού αμύλων πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα, τότε αναπόφευκτα μετά τα 30 αρχίζουν τα συμπτώματα. Καταρρέει η πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι το πεπτικό σύστημα και κατόπιν, σαν ντόμινο ακολουθούν τα υπόλοιπα.
Κανόνας: Ποτέ άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα!
Αν πάλι επιμένετε, η καλύτερη λύση είναι να τρώτε άμυλο πρώτα, και στη συνέχεια να τρώτε τις πρωτεΐνες. Μπορείτε να φάτε άμυλο με λαχανικά, όπου ο συνδυασμός λειτουργεί σωστά.