Κουραμπιέδες Παρλιάρου.. μια Αγαπημένη Συνταγή!

Συνταγή Κουραμπιέδες Παρλιάρου από τις Γλυκές Αλχημείες! Αν φτιάξεις σωστά αυτή τη συνταγή το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα την αλλάξεις ποτέ. Αυτοί οι κουραμπιέδες είναι τόσο νόστιμοι και αφράτοι που δε θα χρειαστεί να ψάξεις ξανά για άλλη συνταγή.

Υλικά
400 γρ. βούτυρο Lurpak
130 γρ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
110 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. ρούμι μαύρο
600 γρ. αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Παρακάτω θα βρείτε τη σωστή εκτέλεση για τους κουραμπιέδες Παρλιάρου. Πριν όμως, θα σας πως τα sos σημεία της συνταγής και ότι προσωπικά προσπερνάω εντελώς το πρώτο στάδιο (clarified), οπότε χρησιμοποιώ 300γρ βούτυρο και πάλι είναι φανταστικοί στη γεύση. Θεωρώ πως με την κανονική εκτέλεση θα είναι ακόμη πιο νόστιμοι.
Tip 1: Το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και στο μίξερ να το χτυπήσετε απαραίτητα τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν όχι, δε θα βγουν τόσο νόστιμοι και αφράτοι.
Tip 2: Αν δεν έχετε ρούμι μαύρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή ρακή.
Tip 3: Η ζυγαριά είναι απαραίτητη για τα υλικά. Θα βάλετε ακριβώς τα γραμμάρια που λέει η συνταγή και θα σας βγει ακριβώς. Αποφύγετε να επιχειρήσετε τη συνταγή χωρίς ζυγαριά.
Tip 3: όταν πλάθετε τους κουραμπιέδες χρησιμοποιήστε ζυγαριά έτσι ώστε κάθε κομμάτι να σας βγει 20 ή 25γρ. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για ομοιόμορφο ψήσιμο. Μπορεί να είναι λίγο κουραστικό αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Εκτέλεση συνταγή κουραμπιέδες Παρλιάρου

Φτιάχνουμε clarified. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντας το από το γάλα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να παγώσει. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.) Παράλληλα, χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ομογενοποιημένη ζύμη και προσθέτουμε το ρούμι.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς 20-25 γρ. τον καθένα. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, τους βουτάμε στην άχνη. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.

Tip στην εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε γρήγορη ταχύτητα, όσο όμως προσθέτουμε το αλεύρι χαμηλώνουμε, γιατί το μηχάνημα θα αρχίσει να ζορίζεται.