DIY Καλλυντικά… από Σοκολάτα!

Διανύουμε έναν από τους πιο εορταστικούς μήνες του έτους. Τα γλυκά δίνουν και παίρνουν, με βασικό πρωταγωνιστή… τη σοκολάτα! Όμως αυτό το νοστιμότατο προϊόν δεν είναι κατάλληλο μόνο για συνταγές με γλυκά αλλά και για το δέρμα σου και μάλιστα με υπέροχα αποτελέσματα!

Για την ιστορία…

Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία τον 16ο αιώνα, όπου ονομάστηκε σοκολάτα λόγω της πρόσμιξής του με ζάχαρη και της κατανάλωσής του ως ρόφημα. Είχε υψηλή αξία και καταναλωνόταν από ευγενείς καθότι κόστιζε πολύ. Η σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκευάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα.

Θρεπτική Αξία…

Η σοκολάτα (κακάο) περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει δηλαδή βιταμίνες A, D και Ε, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς επίσης και πολυφαινόλες (ουσίες που φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και γενικά τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου). Ένα ακόμη σημαντικό συστατικό της σοκολάτας είναι η καφεΐνη, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας.

Δράση στην Επιδερμίδα…Θρέφει, τονώνει, αποτοξινώνει, δίνει λάμψη, έχει αντιγηραντική και αντικαταθλιπτική δράση.

Φυσικές Συνταγές με Σοκολάτα:

Μάσκα προσώπου με κακάο, μέλι και πορτοκάλι.

  • Τονώνει, συσφίγγει και δίνει λάμψη στην επιδερμίδα. Ιδανική για όλους τουςτύπους δέρματος, ιδιαίτερα για άτομα που δεν κάνουν σωστή διατροφή.

Υλικά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Εφαρμογή

Απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και την αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Μάσκα προσώπου και σώματος με σοκολάτα, ελαιόλαδο και βουτυρόγαλα.

  • Συσφίγγει τον ιστό του δέρματος ενώ αφήνει την επιδερμίδα βελούδινη να αναδύει ένα διακριτικό σοκολατένιο άρωμα.

Υλικά

7 μεγάλες κουβερτούρες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

7 κουταλιές βουτυρόγαλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το βουτυρόγαλα και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά.

Εφαρμογή

Ενώ το μείγμα είναι ακόμη λίγο ζεστό, το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιδερμίδα. Τυλίγουμε το σώμα μας με πλαστική μεμβράνη και χαλαρώνουμε για 20 λεπτά αφήνοντας τη σοκολατένια μάσκα να δράσει ευεργετικά. Ξεπλένουμε κάνοντας ζεστό ντους χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι. Οι δόσεις μπορούν να διπλασιαστούν ή και να μειωθούν ανάλογα με την επιφάνεια όπου θα γίνει η επάλειψη.

Peeling προσώπου με σοκολάτα, αμυγδαλέλαιο και ζάχαρη.

  • Αποδεσμεύει τα νεκρά κύτταρα αφήνοντας την επιδερμίδα βελούδινη και ενυδατωμένη.

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κουβερτούρα

1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Εφαρμογή

Κάνουμε απαλό μασάζ με το σοκολατένιο peeling σε όλη την επιδερμίδα έως ότου αποκτήσει απαλό ερυθρό χρώμα. Αφαιρούμε το μείγμα με υγρές, ζεστές πετσέτες.