Λες σε όλα «Ναι»; Πες και Κανένα ΌΧΙ

Είσαι ο άνθρωπος που οι φίλοι θα σκεφτούν αμέσως για να λύσεις κάποιο πρόβλημά τους. Η πρώτη στο γραφείο που θα αναθέσουν τις περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες. Παρ’ όλα αυτά όταν εσύ θα χρειαστείς βοήθεια… μάλλον η κλήση σου προωθείται.

Μια σκέψη που περνά από το μυαλό σου, είναι ότι είτε είσαι πολύ καλή φίλη είτε πολύ καλή στη δουλειά σου. Βεβαίως αυτό μπορεί να ισχύει. Πώς εξηγείται όμως ότι σπάνια βρίσκεις άνθρωπο για να σε διευκολύνει σε μια δύσκολη κατάσταση;

Είναι προφανές: για κάποιο λόγο που μόνο εσύ ξέρεις, έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι πρέπει να είσαι πάντα θετική και διαθέσιμη για τους άλλους. Αυτή η τακτική όμως δεν σε κάνει συμπαθητική ή αγαπητή, αλλά… θύμα. Το γεγονός ότι το περιβάλλον σου σε έχει ανακηρύξει σε λύση SOS, όχι απλώς δεν είναι τιμητικό αλλά μπορεί άνετα να σε μετατρέψει ακόμη και σε «σάκο του μποξ» καθώς ενδεχομένως να γίνεις δέκτης της αρνητικής διάθεσης των γύρω σου, μια και κανείς ποτέ δεν έχει ακούσει το παραμικρό παράπονο από τα χείλη σου.

Ένας συνηθισμένος λόγος που πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα ώστε να φαίνονται «καλοί» στα μάτια των άλλων, είναι ο φόβος της απόρριψης. Φοβούνται δηλαδή ότι αν αρνηθούν οτιδήποτε τους ζητηθεί, οι άνθρωποι γύρω τους θα τους εγκαταλείψουν. Αυτό βέβαια με τη σειρά του, σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν έχουν αποδεχθεί τον εαυτό τους έτσι όπως είναι.

Γνώριζες όμως ότι όταν πιέζουμε τα συναισθήματά μας ώστε να μη βγουν στην επιφάνεια, μπορεί να κάνουμε κακό στον οργανισμό μας; Μήπως έχεις ακούσει κάτι για «ψυχοσωματικά νοσήματα»; Είσαι ακριβώς το μοντέλο που ψάχνουν για να εκδηλωθούν! Συναισθήματα, σκέψεις, πράγματα που θέλεις να κάνεις και τελικά τα αποφεύγεις, συσσωρεύονται μέσα σου ως απωθημένα. Όταν αυτό γίνεται για χρόνια ολόκληρα, σκέψου πόση πίεση έχεις ασκήσει στον εαυτό σου και πόσο λογικό είναι αυτή η πίεση κάποια στιγμή να εκδηλωθεί στο κορμί σου.

Επομένως, μην ξεχνάς ότι είσαι κι εσύ μια γυναίκα όπως οι άλλες, με ανησυχίες, άποψη και ενδιαφέρονται και, ναι, καμιά φορά μπορεί και να νευριάσεις λίγο παραπάνω ή να διαφωνήσεις. Με λίγα λόγια, είσαι ένας φυσιολογικότατος άνθρωπος και όχι ένα πλάσμα που απαντά σε όλα «ναι», πάντα έτοιμη να καλύψει ή να βγάλει κάποιον από τη δύσκολη θέση!

Όσο και να δυσκολεύεσαι λοιπόν, γράψε μια λίστα με τα δικά σου «όχι» κι άφησε τους ανθρώπους γύρω σου να σε γνωρίσουν λίγο καλύτερα…