Χρώματα Μαλλιών και Ψυχολογία

χρωματα μαλλιων και ψυχολογια

Τι χαρακτηρίζει το χρώμα των Μαλλιών σου; Οι γυναίκες έχουμε ανάγκη για αλλαγές και οι μεγαλύτερες αλλαγές που εφαρμόζονται στην εξωτερική μας εμφάνιση, προέρχονται από το χρώμα και το κούρεμα των μαλλιών μας. Κάθε φορά που επιλέγουμε ένα χρώμα για αλλαγή, αυτό χαρακτηρίζει με το δικό του τρόπο ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η ψυχολογία χρωμάτων είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην κομμωτική καθώς μέσα από αυτήν εξωτερικεύεται η γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Κόκκινο. Συμβολίζει αγάπη, έρωτα, πάθος, κίνδυνο, επανάσταση και παρορμητισμό. Είναι ένα χρώμα ζεστό, έντονο που διεγείρει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Λόγω της έντασής του σαν χρώμα της φωτιάς, προσελκύει κάθε βλέμμα και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ!
Στα μαλλιά, οι κόκκινες αποχρώσεις ποικίλλουν από το πορφυρό κόκκινο-βιολέ έως το βαθύ χάλκινο. Ένα έντονο κόκκινο χρώμα στα μαλλιά ταιριάζει περισσότερο σε μια τολμηρή και έντονη προσωπικότητα ή ακόμη σε προσωπικότητες που κρατάνε τους τόνους χαμηλά, παράλληλα όμως ξέρουν να επιβάλλονται με τον τρόπο τους στον περίγυρό τους.

Πορτοκαλί – Χάλκινο. Το χάλκινο είναι το ζεστό και γλυκό χρώμα του φθινοπώρου. Συμβολίζει τη χαρά, τον πλούτο, την ευτυχία, την αισιοδοξία, την επιμονή, τη ζεστασιά, τη φιλία. Είναι χρώμα που εκφράζει αισιοδοξία και ωριμότητα.
Είναι από τα αγαπημένα των κομμωτών μόδας αφού χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί ένταση και προσελκύει την προσοχή αφού και αυτό είναι χρώμα της φωτιάς, αλλά έχει και ήπιο χαρακτήρα όταν συνδυάζεται με άλλα γήινα χρώματα.
Κίτρινο. Το κίτρινο είναι ένα χαρούμενο, ζεστό και λαμπερό χρώμα. Είναι το χρώμα του Ήλιου και του χρυσού. Συμβολίζει το μίσος, τον πλούτο, τη δημιουργία, τη χαρά, τη φιλοδοξία και τη δόξα. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας διεγείροντας το πνεύμα και την προσοχή.
Στην κομμωτική, το κίτρινο σαν αυτούσιο χρώμα δεν το προτιμάμε. Συνήθως το εξουδετερώνουμε σε ανοιχτές ξανθές αποχρώσεις ή το ενισχύουμε σε χρυσές. Το ξανθό θεωρείται από τα πιο κομψά χρώματα για βαφή και ανταύγειες. Ταιριάζει σε κάθε γυναίκα, αν ο κομμωτής, επιλέξει τη σωστή απόχρωση που πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα χρωματικά της δεδομένα.
Χρυσό. Συμβολίζει τον Ήλιο και τον χρυσό και θεωρείται χρώμα ηλιακό με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες καταπολεμούν την άρνηση και τη δυσαρμονία και προστατεύουν από τις αρνητικές επιδράσεις. Ταιριάζει σε ήπιους, θερμούς τύπους γυναικών.Πράσινο. Είναι το χρώμα της φύσης, της ισορροπίας και της αρμονίας. Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, την ηρεμία, την αναγέννηση και την ανάσταση. Αντιπροσωπεύει την οικολογική διάθεση, την κοινωνική προσφορά, τον αλτρουισμό.
Συγκαταλέγεται στα ψυχρά χρώματα και στην κομμωτική, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για πολύ διακριτικούς παστέλ τόνους.

Μπλε. Είναι το χρώμα της ειρήνης αλλά και της θλίψης. Το μπλε όταν είναι υπερβολικό σε ποσότητα, μπορεί να δημιουργήσει μια ψυχρή, καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Είναι το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας, του ωκεανού. Δροσίζει και ηρεμεί. Συμβολίζει τη σοφία, την καθαρή σκέψη, τη λογική συμπεριφορά, το κρύο.
Στην κομμωτική, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για πολύ διακριτικούς έως ασημί τόνους, αλλά το ίδιο το χρώμα δεν διακρίνεται.

Μοβ. Το μοβ είναι το χρώμα της ανώτερης πνευματικής εξέλιξης, της τελειότητας, του οραματισμού. Το μοβ συμβολίζει το τίμημα της γνώσης, είναι το χρώμα των εκλεκτών, της ταπεινότητας, της αυτοθυσίας. Πνευματικό και ψυχρό χρώμα με αποχρώσεις θλίψης και μελαγχολίας.
Στην κομμωτική, χρησιμοποιείται από τους κομμωτές σαν αυτούσιο χρώμα σε ξεχωριστές, ανήσυχες και καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Στους απαλούς τόνους του δε, ταιριάζει σε ανοιχτούς ψυχρούς χρωματότυπους γυναικών.

Μαύρο. Το μαύρο στο σύμπαν σημαίνει απουσία φωτός άρα και απουσία χρώματος. Συμβολίζει το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Είναι χρώμα αυστηρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Εκφράζει πειθαρχία, εσωστρέφεια, ανέκφραστες ικανότητες και φόβο για το μέλλον.
Στην μόδα, το μαύρο είναι γνωστό ως κομψό και διαχρονικό χρώμα και συγκαταλέγεται στα ουδέτερα. Οι κομμωτές το προτιμούν σε άτομα με σκούρα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Λευκό. Το λευκό είναι όλα τα χρώματα του φάσματος μαζί. Συμβολίζει τη διαφάνεια, την πίστη, την ελπίδα, την αλήθεια της ψυχής. Εκφράζει το αθώο, το αγνό, το λαμπερό. Σαν ουδέτερο χρώμα ταιριάζει πάντα και παντού και στην ψυχολογία βοηθάει να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις ή φόβους.
Τα τελευταία χρόνια, έχει μπει δυναμικά στη μόδα των μαλλιών, μιας και αν χρησιμοποιηθεί σωστά από τους κομμωτές σε κοντή κουπ, εκφράζει σοβαρότητα, κομψότητα και ωριμότητα αφού συνδέεται συνειρμικά με τις μεγάλες ηλικίες.

Ασημί-γκρι: Είναι χρώμα αντανακλαστικό, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν να εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ αποδεσμεύουν από κάθε τι που δηλητηριάζει την ζωή. Συμβολίζει σκληρότητα και απομόνωση. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας.
Στα μαλλιά ταιριάζει μόνο σε νεαρές ηλικίες, όταν αυτό είναι στη μόδα και πραγματικά δείχνει εντυπωσιακό γιατί είναι ασυνήθιστο. Το αποφεύγουμε σε ώριμες ηλικίες γιατί δείχνει ατονία και γήρανση.

Καφέ. Το καφέ είναι από τα χρώματα της γης. Είναι ένα χρώμα ουδέτερο, διαχρονικό και συνηθισμένο. Εκφράζει όμως σταθερότητα, αξιοπιστία, εξυπνάδα και ικανότητα. Σύμβολο της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης.
Για τους κομμωτές το καστανό δε φεύγει ποτέ από τη μόδα αφού ταιριάζει με όλους τους τύπους γυναικών παίρνοντας ανάλογα ψυχρές ή θερμές αποχρώσεις.

Ροζ. Συμβολίζει τη θηλυκότητα, την τρυφερότητα, την παιδικότητα και την αθωότητα. Από τους κομμωτές χρησιμοποιείται σπάνια και με μετριότητα.

Σημείωση: Τα χρώματα ροζ, μπλε, λιλά είναι στη μόδα για τα χρώματα μαλλιών Άνοιξη Καλοκαίρι 2013 και μπορούν να εφαρμοστού σε όλα τα μαλλιά.