Αφιέρωμα της Εποχής : ΛΑΧΑΝΟ

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E και C, φολικό οξύ, θείο, ιώδιο, κάλλιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και μαγνήσιο, το λάχανο από την Αρχαία Ελλάδα γνωστό για τις ιδιότητες του, χρησιμοποιούταν από τους Αρχαίους Έλληνες ως δυναμωτικό, από τους ναυτικούς κατά του σκορβούτου (λόγω της βιταμίνης C),  ως αντισηπτικό για μικρά κοψίματα και ακόμη από τους τραγουδιστές για την καθαρότητα της φωνής τους (το ζουμί από βρασμένο λάχανο ανακατεμένο με λίγο μέλι).

Συμπληρωματικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι : ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι πλήρες γάλα, το ζουμί από βρασμένο λάχανο είναι διουρητικό κ.α.

Το λάχανο ανήκει στις μέτρια επιβαρυμένες καλλιέργειες από αγροχημικά, ενώ μπορούμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα συρτάρια του ψυγείου μας όχι όμως σε βρεγμένο πλαστικό.

Το λάχανο στην Κουζίνα μας

 Το σκληρό λάχανο (κόκκινο και λευκό) τα ψιλοκόβουμε και τα μαρινάρουμε σε ξύδι ή λεμόνι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 24 ώρες. Συμπληρωματικά για να φτιάξουμε πολίτικη σαλάτα βάζουμε καρότο, πιπεριές, μαϊντανό και αλάτι. Όταν είναι έτοιμη η σαλάτα μας προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Μαγειρεμένο πάει πολύ στο χοιρινό, στα καπνιστά κρέατα, στην μπύρα και στο λευκό κρασί.
 
Ιδέα για σούπα : Λάχανο, πατάτα, καρότο, σέλινο και λουκάνικο. Αφήστε τα λαχανικά να βράσουν μαζί με λίγο πελτέ ντομάτας και 15 λεπτά πριν το σβήσιμο προσθέτουμε λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες. Δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα χαμηλή φωτιά.