Ταξίδεψε στη Ροζ Λίμνη

Η Σενεγάλη φημίζεται για τις πολλές φυσικές της καλλονές, το υπέροχο τροπικό κλίμα και τις πλούσιες διαφορετικές κουλτούρες της. Για ένα αξιοθέατο που είναι περισσότερο δημοφιλής ως προορισμός είναι η ροζ λίμνη της – Lac Rose.
Η λίμνη Retba ή Lac Rose βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου Cap Vert στη Σενεγάλη, βορειοανατολικά του Ντακάρ. Η ονομασία της οφείλεται στο κόκκινο-ροζ χρώμα που έχουν τα νερά της και πραγματικά το θέαμα είναι μαγικό.

Είναι ένα φυσικό εντυπωσιακό τοπίο που σίγουρα σε κάνει να νιώθεις το μεγαλείο της φύσης. Τα νερά της λίμνης είναι ροζ όσο ο ήλιος βασιλεύει καυτός… ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τα νερά είναι κόκκινα. Τριγύρω από τα έγχρωμα ύδατα της λίμνης δεσπόζει η αφρικανική βλάστηση και οι χρυσοί αμμόλοφοι της Σενεγάλης και η τοποθεσία προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες. Για πολλά χρόνια μάλιστα εκεί γινόταν ο τερματισμός του Ράλι Ντακάρ. Επίσης, προκαλεί και παγκόσμιο ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς.

Τα νερά της λίμνης Retba παρουσιάζουν 40% περιεκτικότητα σε αλάτι και δεκάδες άνθρωποι δουλεύουν καθημερινά για την συγκομιδή αλατιού ενώ οι τουρίστες συρρέουν για να κολυμπήσουν σε νερά με την μεγαλύτερη ίσως άνωση στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην αποκτήσουν εγκαύματα ωστόσο είναι να έχουν αλείψει το κορμί τους με αγνό βούτυρο καριτέ!

Το χρώμα της λίμνης Retba της Σενεγάλης οφείλεται στα βακτήρια (Dunaliella salina) που αγαπούν το αλάτι εξηγεί ο Michael Danson, καθηγητής με ειδίκευση στα βακτήρια. «Παράγει μία κόκκινη ουσία που απορροφά και χρησιμοποιεί την ενέργεια από το ηλιακό φως για να παράγει ακόμα περισσότερη ενέργεια, βάφοντας κόκκινο το νερό», προσθέτει και σημειώνει: «Λίμνες όπως η Retba αλλά και η Νεκρά Θάλασσα που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε αλάτι κάποτε πιστεύαμε πως ήταν ασύμβατες με τη ζωή- εξού και το όνομα ‘Νεκρά Θάλασσα’. Όμως είναι πολύ ζωντανές»!

Δεν είναι επικίνδυνα τα νερά αλλά καλό είναι να προσέξουν όσοι θέλουν να κολυμπήσουν», συμβουλεύει ο Μπερνάρντ Ολιβιέ, επικεφαλής της ομάδας μικροβιολόγων που συλλέγουν καθημερινά δείγματα από το νερό της λίμνης. Ωστόσο, εκτός από τη Σενεγάλη, ροζ λίμνες μπορούμε να δούμε και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως Ηillier στη Αυστραλία,  Pink Lake στην Αυστραλία, Hutt Lagoon στην Αυστραλία, Dusty Rose Lake στον Καναδά, Masazirgol στο Αζερμπαϊτζάν, Salina de Torrevieja, Ισπανία.

lac-rose-4lac-rose-5Pink-Lake-Senegal-252821-2529limni-retba5roz-limni-senegali-09limni-retba6limni-retba8roz-limni-senegali-01roz-limni-senegali-05

Διαβάσατε: Ταξίδεψε στη Ροζ Λίμνη