Filled Under: , , , ,

Οδηγός για τέλειο ξανθό!


Ο τρόπος να βάψεις τα μαλλιά σου Ξανθά μόνη σου στο σπίτι, βήμα βήμα! πόσο δύσκολο είναι αποκτήσει κάποιος ξανθά μαλλιά χωρίς να καταστρέψει την υγεία τους; Τα μεγαλύτερα λάθη γίνονται όταν επιχειρούμε να τα κάνουμε μόνες μας στο σπίτι χωρίς απαραίτητες γνώσεις.
Σίγουρα, όταν μιλάμε για ξανθά μαλλιά, δε μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, επειδή καταλαβαίνω και βλέπω πολύ ενδιαφέρον για αυτό το θέμα θα αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε όμορφα και υγιή ξανθά μαλλιά, μόνες μας στο σπίτι.

Αν δεν είστε είδη ξανθιά και θέλετε να αποκτήσετε αυτό το χρώμα (μιλάμε για αρκετά ανοιχτά μαλλιά) πρέπει τουλάχιστον, η μεγάλη αυτή αλλαγή, να γίνει την πρώτη φορά στο κομμωτήριο. Αν είστε αρκετά μελαχρινή, καλό είναι τα μαλλιά να ανοίξουν με ανταύγειες σταδιακά με 2-3 επισκέψεις στο κομμωτήριο, διαφορετικά μεγάλο μέρος τους θα είναι κατεστραμμένο.

Τώρα, αν είστε είδη ξανθιά και θέλετε να βάψετε μόνες σας τη ρίζα στο σπίτι, εδώ είναι ο τρόπος.

Καταρχήν να γνωρίζετε ότι αν το φυσικό σας χρώμα δεν ανήκει στα ανοιχτά ξανθά (7-10) - πράγμα σπάνιο- δηλαδή είναι  2-7, σίγουρα θα χρειαστεί να το αποχρωματίσετε πριν το βάψετε = ΝΤΕΚΑΠΑΖ. Προσοχή, ο αποχρωματισμός γίνεται μόνο στο φυσικό μαλλί, δηλαδή στη ρίζα και όχι στο είδη ξανθό.


Οδηγός εργασιών ανάλογα με το αν έχετε φυσικά ξανθά ή καστανά μαλλιά:

Φυσικά ξανθά μαλλιά: περνάτε ξανθιστική βαφή και σε κάποιες περιπτώσεις ρεφλέ (το αναλύουμε παρακάτω)
Φυσικά καστανά ανοιχτά και σκούρα μαλλιά: ντεκαπάζ και ρεφλέ

Οι ξανθιστικές βαφές είναι ειδικές βαφές κομμωτηρίου. Συνήθως οι αριθμοί που αναγράφονται πάνω στις περισσότερες ξανθιστικές είναι 11 ή 12. Τώρα, επειδή σίγουρα δε θέλετε τα μαλλιά σας να κιτρινίζουν επιλέξτε ξανθιστικές που έχουν μέσα σαντρέ. Το σαντρέ σε μία βαφή συμβολίζεται με τον αριθμό ένα (1) μετά το κόμμα (,) ή μετά από μία κάθετο (/) πχ 12,1 ή 12/1 είναι μία ξανθιστική βαφή που περιέχει σαντρέ. Αν η βαφή έχει τη μορφή 12,11 ή 12/11 έχει πιο ενισχυμένο σαντρέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξανθοιστικές αναμιγνύονται με 40ο οξυζενέ για ξάνοιγμα 4-5 τόνους. Η Γνώμη μου είναι, επειδή θα το επιχειρήσετε μόνες σας, να χρησιμοποιείτε οξυζενέ 30ο που ανοίγει τα μαλλιά μέχρι 3-4 τόνους, αφού είστε είδη ξανθιά δε θα έχετε πρόβλημα.  Κατά τα άλλα ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης και δώστε προσοχή στις αναλογίες ανάμιξης της βαφής με οξυζενέ. Περνάτε το μίγμα μόνο στις νέες ρίζες και όχι στα ήδη ξανθά μαλλιά.
Αν λούσετε τα μαλλιά σας και είστε ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Αν όμως η απόχρωση δε σας ικανοποιεί αρκετά και θέλετε να ενισχύσετε την σαντρέ απόχρωση θα κάνετε ένα ρεφλέ όπως αναλύσετε παρακάτω με βαφή 9,1 ή 9/1 και 20ο ή 10ο οξυζενέ.  Μετά το ρεφλέ, το χρώμα θα σκουρύνει ελάχιστα αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αυτό που θέλετε. 

Το ντεκαπάζ είναι ένα ισχυρό προϊόν αποχρωματισμού των μαλλιών. Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους αν δε χρησιμοποιηθεί με προσοχή και κανόνες. Σίγουρα το γνωρίζετε αυτό! Αν ανήκετε στην κατηγορία με σκούρα μαλλιά αλλά θέλετε να είστε ξανθιά, δυστυχώς δε γίνεται να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία. Οπότε, εφοδιαστείτε με ντεκαπάζ και οξυζενέ και διαβάστε καλά αυτό το άρθρο. Το οξυζενέ να είναι 20ο ή 25ο βαθμών ανάλογα με το πόσο σκούρα είναι τα φυσικά σας μαλλιά (25ο οξυζενέ = ίσες ποσότητες 20ο και 30ο), όχι παραπάνω, για να προφυλάξουμε την ποιότητα των μαλλιών σας.
Φτιάχνετε το μίγμα και το περνάτε ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ, όχι στα είδη ξανοιγμένα μαλλιά. Όσο πιο πηχτό είναι το μίγμα τόσο πιο ισχυρό. Προτιμήστε μία μέτρια κατάσταση, να έχει μία  υφή όπως το μίγμα της βαφής.
Περάστε όλες τις ρίζες 1-2 χιλιοστά μακρυά από το δέρμα. Μην ανησυχείτε, θα ξανοίξουν και αυτά τα σημεία, απλά αποφεύγεται η μεγάλη ποσότητα και η επαφή στο δέρμα. Ξεκινήστε από το πίσω μέρος που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν και τελειώστε με τα μπροστινά.  Αφήστε το να δράσει για 15-25 λεπτά ανάλογα με το φυσικό σας χρώμα και την ποιότητα των μαλλιών. Ποτέ περισσότερο! Να αποκτήσουν ένα χρώμα όχι άσπρο αλλά κίτρινο ή κίτρινο πορτοκαλί. Αν τα μαλλιά σας έχουν γίνει κίτρινα πορτοκαλί στα 15 λεπτά μην περιμένετε να περάσουν 30 γιατί τότε θα χαλάσει η ποιότητά τους. Λούζετε τα μαλλιά σας μία φορά με σαμπουάν καλά και χλιαρό νερό, αλλά χωρίς τρίψιμο στο δέρμα και βάζετε λίγη μαλακτική. Ξεβγάλτε σχολαστικά. Μετά το ντεκαπάζ πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε βαφή σε ρεφλέ.
Αν δε θέλετε συνέχεια να βάφετε τα μαλλιά σας και να μην ανησυχείτε που βγήκε η ρίζα, όπως στην περίπτωση της βαφής, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε ανταύγειες κάθε 2-3 μήνες  στο κομμωτήριο και εσείς να ασχοληθείτε στο σπίτι με τη συντήρηση του χρώματος (διάβασε παρακάτω) 

*Στα μίγματα προσθέστε ειδικές προστατευτικές λοσιόν (ζητήστε τα στα είδη κομμωτηρίου) ή μία δόση μαλακτική κρέμα.

ΡΕΦΛΕ
Το ρεφλέ είναι μια εργασία που γίνεται στα κομμωτήρια μετά από εργασίες βαφής ή αποχρωματισμού ή ανταύγειες  για να διορθωθούν ανεπιθύμητες αποχρώσεις ή να ενισχυθούν οι επιθυμητές.
Στα κομμωτήρια το ρεφλέ γίνεται στον λουτήρα σε βρεγμένα μαλλιά και ταμποναρισμένα με μία πετσέτα
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι 
·         Βαφή 
·         Οξυζενέ
·         1 δόση σαμπουάν – σε ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν γρήγορη εφαρμογή, για καλύτερη αφροποίηση και κατανομή

Τι κίνδυνος υπάρχει αν το εφαρμόσετε μόνες σας στο σπίτι. Αν εφαρμόσετε το ρεφλέ σε βρεγμένα μαλλιά για περισσότερο από 10 λεπτά μπορεί το χρώμα να "αρπάξει". Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή την έκφραση! Όταν βλέπετε μαλλιά που πρασινίζουν ή γκριζάρουν αρκετά σημαίνει ότι το ρεφλέ άρπαξε!

Βήμα 1. Αναμιγνύετε βαφή 9,1 με 20ο οξυζενέ ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης της βαφής και λίγο σαμπουάν.
Βήμα 2. Περάστε με τη βαφή τα σημεία της ρίζας που περάσατε πριν με ντεκαπάζ.
Βήμα 3. Αφήνετε περίπου 5-20 λεπτά. Αν σε αυτό το χρόνο παρατηρήσετε το χρώμα να σκουραίνει πολύ ή να παίρνει απόχρωση προς το πράσινο ή γκρι, ξεβγάλτε αμέσως τα μαλλιά σας. 
Βήμα 4. Ρίξτε στα μαλλιά λίγο νερό (να βραχούν χωρίς να ξεβγάλετε τη βαφή), προσθέστε σαμπουάν και αφροποιήστε με τη βαφή από τις ρίζες + όση ποσότητα έχει μείνει στο μπολ, ώστε να περαστούν όλα τα μαλλιά μέχρι τις άκρες τους. Κάνετε ελαφρύ μασάζ 1-2 λεπτά.
Βήμα 5. Ξεβγάλτε σχολαστικά και συνεχίστε με το λούσιμο.

Χρώματα βαφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το ρεφλέ:
9,1 - σαντρέ ή 10,1
9,8 - πέρλα
9,13 - μπεζ
toner silver

Γενικά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προτείνουμε και χρώματα και εργασίες απλά αυτά που αναφέρουμε, θεωρούμε ότι σας είναι πιο οικεία.

Συντήρηση: Μετά από μερικά λουσίματα τα ξανθά μαλλιά χρειάζονται συντήρηση (Ενίσχυση της απόχρωσης σαντρέ) Υπάρχουν 2 τρόποι: 
 1. Aγοράζετε τα ειδικά σαμπουάν κομμωτηρίου για ξανθά μαλλιά που λειτουργούν ως εξουδετερωτικά ή ενισχυτικά στις αποχρώσεις πχ silver κτλ. (Χρησιμοποιείστε το ανά 7 ημέρες)
 2. Μέσα στη μάσκα των μαλλιών σας προσθέστε μίγμα της βαφής 9,1 με λίγο οξυζενέ 20ο βαθμών (ανά 15 ημέρες).
Σημαντικές σημειώσεις και προφυλάξεις:

 • Ακολουθήστε τα βήματα και τους χρόνους κατά γράμμα, αν θέλετε σωστά αποτελέσματα, διαφορετικά θα καταστρέψετε την υγεία των μαλλιών σας
 • Να φοράτε πάντα γάντια.
 • Να χρησιμοποιήστε μόνο πλαστικά εργαλεία (μπολ, πινέλο), ΠΟΤΕ μεταλλικά και κατά την εργασία να βγάζετε τα δαχτυλίδια, γυαλιά, κολιέ κτλ.
 • Κάντε τεστ αλλεργίας βαφής και ντεκαπάζ πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αναγράφεται πως, στις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
 • Να θυμάστε ότι ένα ξανθό για να φαίνεται φυσικό μπορεί να έχει διαφορά μέχρι 3 τόνους από το φυσικό σας χρώμα. Αν δεν είστε σίγουρη οτι σας πάει το ξανθό μη μπείτε σε αυτή τη διαδικασία.
 • Μην κάνετε τέτοιες εργασίες αν δεν έχετε γνώση του προϊόντος. Μπορείτε να κάνετε όλη την παραπάνω διαδικασία δοκιμαστικά σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να δείτε τα αποτελέσματα, να καταγράψετε τους χρόνους παραμονής των προϊόντων και αν είστε ικανοποιημένη τότε το εφαρμόζετε σε όλο το κεφάλι.
 • Μην κάνετε τέτοιες εργασίες αν πρόσφατα έχετε κάνει περμανάντ ή χέννα στα μαλλιά σας.
 • Τα μαλλιά πριν την εφαρμογή να είναι άλουστα για να προστατεύονται από το φυσικό τους λίπος και να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.
 • Μετά από κάθε λούσιμο χρησιμοποιείστε μάσκα για βαμμένα μαλλιά.
 • Για επιτυχημένα αποτελέσματα εμπιστευτείτε τον κομμωτή σας γιατί είναι πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο στους χρόνους και τα προϊόντα πχ η ποιότητα των μαλλιών, το φυσικό τους χρώμα, το επιθυμητό αποτέλεσμα κτλ
 • Η φροντίδα των μαλλιών είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους, μάσκες, θεραπείες, αντηλιακά, καλά σαμπουάν και κοντίσιονερ κατάλληλα για τον τύπο των μαλλιών σας είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε
Καλή επιτυχία και ελπίζω το άρθρο να σας είναι χρήσιμο

Διαβάσατε: Οδηγός για τέλειο ξανθό!

 

More Posts...